Μία άποψη για τα cruelty free προϊόντα



Πηγή: https://www.kojabeauty.com/buy-cruelty-free-vegan-korean-skincare/
  Τα cruelty free προϊόντα είναι αυτά των οποίων τα υλικά δεν έχουν δοκιμαστεί σε κάποιο ζώο οπουδήποτε στο κόσμο. Και γιατί αυτό δεν είναι αυτονόητο για τα προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι; Για παράδειγμα μπορεί ένα προϊόν που κυκλοφορεί σε μία χώρα να είναι cruelty free αλλά σε μία άλλη χώρα με διαφορετική νομοθεσία να μην είναι; Η απάντηση κρύβεται στο αν το προϊόν αυτό είναι στην κινεζική αγορά. Η νομοθεσία της Κίνας προβλέπει πως για κάθε προϊόν περιποίησης και μακιγιάζ πρέπει τα συστατικά του να δοκιμαστούν σε ζώα και συνεπώς κάθε εταιρία που είναι στην κινεζική αγορά αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο για τα προϊόντα της. 

  Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αναφερθώ στο τι υπόκεινται τα ζώα για τέτοιου είδους πειράματα. Πάρα πολλές σκληρές φωτογραφίες και άφθονα ωμά βίντεο βρίσκονται στο διαδίκτυο έτοιμα να τα δεις και να μην θέλεις να ξαναβαφτείς ή να φας οποιοδήποτε κρέας για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι και κάτι τέτοιο, με κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις είναι αδύνατο, μπορούμε να αρχίσουμε να αγοράζουμε μάρκες καλλυντικών που να είναι cruelty free μέχρι να καταλάβει ο κόσμος της ομορφιάς πως με τις επενδύσεις τους στις κινεζικές αγορές χάνουν χρήματα και ίσως έτσι η Κίνα αλλάξει στάση και νομοθεσία στα δικαιώματα των ζώων. Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε αν αξίζει τον κόπο να σκοτώνονται με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο ζωάκια έτσι ώστε το eye liner μας να είναι αδιάβροχο ή το αντιηλιακό μας oil-free ειδικά σκεπτόμενοι ότι υπάρχουν πλέον τόσες εταιρίες που είναι cruelty free παρέχοντας την ίδια ποιότητα με μικρότερο κόστος για την ηθική μας. 

  Πώς όμως να μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Το σύμβολο το οποίο χαρακτηρίζει τα cruelty free καλλυντικά είναι αυτό με το λαγουδάκι. Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Αν θέλουμε να είμαστε εντελώς σίγουρη για την πιστότητα μιας μάρκας, καλό είναι να επισκεφτούμε το site τους και να διαβάσουμε την πολιτικής τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μάρκες έλεγαν πως είναι cruelty free, έχοντας όμως ένα «but», μία εξαίρεση η οποία σχεδόν πάντα αφορούσε την πώληση ή και παρασκευή των προϊόντων τoυς στην Κίνα.
Πηγή: https://www.clearlyveg.org/blog/2018/03/15/vegan-home-cruelty-free/

  Όμως φτάνει μόνο αυτό; Στην αναζήτηση πηγών μου για αυτό το άρθρο έπεσα πάνω σε ένα βίντεο που με έκανε να σκεφτώ κάποια πράγματα.

 Αν προσέχω όλα μου τα καλλυντικά και αυτά που χρησιμοποιώ είναι πραγματικά cruelty free μπορώ να έχω παρ’ όλα αυτά την συνείδηση μου καθαρή πως καμιά ψυχή δεν υπέφερε για να μπορώ να φοράω την cruelty free σκιά ματιών μου; Κοιτώντας για παράδειγμα στα υλικά της παραγωγής αυτής της σκιάς βλέπουμε ως συστατικά το mica,  ένα γυαλιστερό ορυκτό που χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προϊόντα για να προσδώσει το γυαλιστερό αυτό εφέ. Όμως 25% από την παγκόσμια προμήθεια αυτού του υλικού έρχεται από χώρες όπου γίνεται παιδική εργασία. Ακόμα και πολλές από τις πιο μαχητικές εταιρίες για την καταπολέμηση των δικαιωμάτων των ζώων και την παγίωση της cruelty free αντίληψης δεν μπόρεσαν να βγάλουν αυτό το υλικό και άλλα πολλά από τα συστατικά των προϊόντων τους. 

  Δεν αναφέρθηκα όμως στο γεγονός αυτό για να μειώσω την αξία των cruelty free προϊόντων, ούτε και για να το δυσφημίσω. Όμως αν είναι να αντιμετωπίσουμε κάτι και να κατονομάσουμε cruelty free, απελευθερωμένο δηλαδή από αγριότητα, σκληρότητα, αιμοβορία και στυγνότητα πρέπει  να είναι και εξ’ ολοκλήρου. Πρέπει να αναφερθούμε στα γεγονότα για να γίνει βρεθεί λύση σε αυτό. Όμως δεν είναι τόσο απλό όταν οι ηθικές επιλογές εν τέλει δεν υπάρχουν όταν στην Αφρική ή στην Ασία ακόμα εκμεταλλεύονται μέχρι σήμερα παραγωγικά ανθρώπους. Οργανώσεις βέβαια έχουν αρχίσει να κάνουν βήματα, κατονομάζοντας τουλάχιστον το πρόβλημα αυτό και γνωστές εταιρείες προσπαθούν να αντικαταστήσουν το συστατικό αυτό με άλλα που τηρούν καλύτερα τις προδιαγραφές για να χαρακτηρίζουν τα προϊόντα τους cruelty free.


Πηγή: https://uk.lush.com/article/faq-lush-and-mica

   Eίναι στο χέρι μας να ενημερωθούμε και να κάνουμε τις επιλογές μας.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα cruelty free προϊόντα επισκέψου το www.crueltyfreeinternational.org
Πηγή: https://www.instagram.com/katelouisepowell/

 Το παρόν κείμενο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό chill out (τεύχος 59 Δεκέμβριος  '18 - Ιανουάριος '19)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις